Co powinien wiedzieć barista?

Dobra kawa to zasługa nie tylko odpowiednio dobranej mieszanki ziaren. Wiele zależy od sprawnego i doświadczonego baristy. Bardzo istotne jest to, aby barista znał się nie tylko na procesie tworzenia kawy, ale i samej kawie oraz urządzeniach, z których korzysta. Tylko w ten sposób uda mu się osiągnąć pełnię smaku przygotowywanego napoju!

Co trzeba wiedzieć o kawie?

Kawa w kawiarni muszą być odpowiednio przechowywana – jej miejsce to szczelnie zamknięty pojemnik i przechowywanie w lodówce. Niedopuszczalne jest pozostawianie niezmielonej kawy w młynku. W ten sposób traci ona swoje cenne olejki eteryczne i piękny zapach. Przed rozpoczęciem dnia pracy w kawiarni konieczne jest również ustawienie młynka. Wilgotność powietrza oraz temperatura mają spory wpływ na jakość mielonego ziarna. Parzenie espresso, podstawy dla wielu kaw, to także sztuka. Odpowiednia ilość zmielonej kawy musi zostać ubita w kolbie, kolejno zaś przefiltrowana gorącą wodą pod odpowiednim ciśnieniem.

Jak podawać kawę?

Zamawiając kawę z mlekiem powinniśmy wiedzieć, że temperatura tego drugiego nie powinna być wyższa niż 70 stopni Celsjusza. Przegrzane mleko staje się gorzkie, co ma olbrzymi wpływ na smak podawanej kawy.

Wejdź na https://www.cafesilesia.pl i zapoznaj się z szeroką ofertą kawy w sklepie internetowym Cafe Silesia

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *